Att flytta till villa

Att flytta till villa och äga sitt egna hus är en dröm för många. Och inte är det speciellt konstigt heller, att äga sitt hus innebär ju att man kan ändra huset som man vill och som det passar en själv, både gällande väggar, rum, inredning, trädgård och annat. Dessutom får man privatliv mot insyn och störande ljud som är svårt att uppnå i en lägenhet. Dock finns det en hel del detaljer man lätt kan missa att tänka på om man tidigare alltid bott i lägenhet. Dessa gås igenom nedan. Det är ingen heltäckande lista, men den kan ge lite hjälp på traven och en hum om vilken sorts detaljer som kan vara bra att ha koll på när man flyttar till villa.

  • – Det första man bör se över är naturligtvis kostnaderna. Hur mycket kan du egentligen lägga på boendet? Hur hög ränta klarar du av? Bankernas kalkyler kan du ta hjälp av, men i slutändan måste du avgöra hur stor del av din inkomst du kan lägga på boendet. Tänk även på att villorna i Malmö är rekorddyra så läget på samma hus kan självklart påverka priset oerhört mycket.
  •  
  • – Priserna i annonserna kan vara oklara för många förstagångsköpare. Gäller det priset som står i annonsen eller är det alltid budgivning som trissar upp priset? I de allra flesta fall är priset i annonsen ett utgångspris som man sedan budar utifrån. Det finns också hus som annonseras till fast pris, men detta framgår oftast tydligt av annonsen i de fallen.
  •  
  • – Vissa är orolig för om mäklaren är seriös och pålitlig. Det finns tyvärr inga garantier även om de flesta mäklare är seriösa. Två bra tips är att kolla upp referenser och se efter om mäklaren är registrerad hos fastighetsmäklarinspektionen.
  •  
  • – Lån, både amorteringar och räntor kan skapa huvudbry för många husköpare. Man kan oftast låna till nästan hela beloppet för ett hus, men ofta krävs en kontantinsats på ungefär 10 % vilken man inte kan låna till. Vill man låna även till kontantinsatsen kallas det ett topplån och topplånet måste oftast amorteras (det vill säga betalas tillbaka) inom 10-15 år. På resterande del av lånet kan ofta bara betala räntan, eller välja att betala ränta och amortera. Räntesatser är stoff för en artikel i sig, men kortfattat kan man säga att det finns rörlig ränta som förändras var tredje månad och följer marknaden eller bunden ränta som man kan välja att binda i 1, 2, 3 eller 5 år. Den bundna räntan är oftast lite dyrare än den rörliga, men man vet i alla fall att den inte kan gå upp under bindningstiden. Vilken långivare man ska välja går tyvärr inte att besvara eftersom det varierar över tid och beror på hur du vill att ditt lån ska se ut.
  •  
  • – Praktiska detaljer kring huset. I många fall glömmer man att det kostar tid och pengar att underhålla ett hus. Allt ifrån trädgård till garageport ska underhållas och fungera. Om man inte är nog händig för att klara allt själv, vilket de flesta inte är, kan det vara bra att köpa in tjänster och varor från hantverkare. Exempelvis kan du köpa bra garageportar medan du för många hantverkstjänster kan utnyttja ROT-avdraget.

    Läs nästa inlägg: Att flytta från en bostad till en annan?

Få Gratis Offert Direkt

Vi svarar vanligvis inom 24 timmar, men om du inte kan vänta:
Ring: 040-688 75 44